×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

spanplafond-kopen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Welke soorten spanplafonds zijn er? Wat zijn hun voordelen?

Een spanplafond plaatsen heeft heel wat mooie voordelen ten opzichte van een klassiek plafond. Wie zich verdiept in het plaatsen van een spanplafond, die zal snel ontdekken dat er verschillende soorten spanplafonds bestaan.

In dit artikel overlopen we de lijst van alle soorten spanplafonds, en bekijken we hun eigenschappen en hun voordelen.

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een spanplafond laten plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een plaatser te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuw en onderhoudsvriendelijk plafond!

Benieuwd naar het tarief van een professionele plaatser?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met een spanplafond plaats je een nieuw en onderhoudsvriendelijk plafond zonder enige vorm van breekwerken. Een professionele plaatser kan je spanplafond op een dag installeren. Vraag gratis offertes op en vergelijk!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
spanplafond specialist

aanvraag starten


spanplafond © Shutterstock - Je hebt tegenwoordig de keuze uit verschillende soorten spanplafond, zoals bv. een spanplafond in elke mogelijke kleur

Polyester spanplafond

polyester spanplafond © Shutterstock - Een polyester plafond wordt geplaatst op kamertemperatuur, en wordt daarom wel eens een ‘koud spanplafond‘ genoemd

Een polyester plafond wordt geplaatst op kamertemperatuur, en wordt daarom wel eens een ‘koud spanplafond‘ genoemd. Een polyester spanplafond bestaat uit een spandoek uit polyester dat iets groter is dan de totale oppervlakte van het plafond. Het wordt in profielen gerold met behulp van een afgerond mes. Het doek spant daarna op, waardoor het spanplafond volledig op de juiste positie en op de juiste spanning hangt.

Polyester spanplafonds hebben heel wat voordelen ten opzichte van andere soorten spanplafonds. Zo zijn ze heel sterk. Overspanningen tot een breedte van ongeveer 5 meter zijn perfect mogelijk. Bij grotere breedtes bestaat het doek uit verschillende banen. Waar de ene baan in de andere overgaat, is een naad te zien. Maar bij moderne spanplafonds is de naad nauwelijks zichtbaar, waardoor het spanplafond één groot geheel lijkt.

Bovendien zijn polyester spanplafonds beschikbaar in een hele waaier aan afwerkingen en kleuren. Ook is het mogelijk om gaten in het doek aan te brengen, waardoor je bijvoorbeeld spots kan aanbrengen.

De prijs voor een polyester spanplafond schommelt doorgaans tussen de 70 en de 85 euro per m².

PVC spanplafond

pvc spanplafond © Shutterstock - Een pvc spanplafond wordt ook wel eens een ‘warm spanplafond‘ genoemd

Daar waar een polyester spanplafond een ‘koud spanplafond’ genoemd wordt, kennen we een PVC spanplafond ook wel als een ‘warm spanplafond’. En ook hier heeft dit te maken met het plaatsingsproces.

Bij het plaatsen van een PVC spanplafond wordt de kamer immers verwarmd tot een temperatuur van zo’n 40 à 50° Celsius. Deze hoge temperatuur zorgt er namelijk voor dat het PVC doek heel soepel wordt, waarna het makkelijker te plaatsen is. Nadat het doek is bevestigd, daalt de temperatuur in de kamer terug naar kamertemperatuur, waarna het doek terug strakker wordt. Hierdoor wordt het opgespannen, en krijg je een mooi en egaal plafond.

Ook PVC doeken hebben een aantal interessante voordelen. Net zoals polyester spanplafonds zijn ze beschikbaar in diverse afwerkingen en kleuren. Bovendien kunnen ook hier gaten in het plafond gemaakt worden, zodat je eventueel verlichting kan aanbrengen.

Overspanningen tot een breedte van zo’n 5 meter zijn ook hier perfect mogelijk. Bij grotere overspanningen zijn er naden tussen verschillende banen, maar deze naden zijn nauwelijks zichtbaar.

PVC spanplafonds kenmerken zich voorts door hun vormgeheugen. Dit betekent dat ze makkelijk terug naar hun oorspronkelijke vorm zullen evolueren, nadat een element het spanplafond doet vervormen. Denk bijvoorbeeld maar aan water dat op de bovenkant van het spanplafond blijft liggen omwille van een lek.

Bij eventuele problemen kan je een PVC spanplafond trouwens makkelijk demonteren en terug plaatsen. Ook bij een polyester spanplafond is dit mogelijk, maar doorgaans gaat het hier moeilijker.

Voor het plaatsen van een PVC spanplafond mag je rekenen op een prijs die schommelt tussen de 70 en de 85 euro per m².

pvc spanplafond © Shutterstock - Om een PVC spanplafond te plaatsen, maakt men gebruik van een warmtebron om de temperatuur in de ruimte op te warmen.

Lichtgevend spanplafond

Een lichtgevend spanplafond is een type spanplafond dat lichtdoorlatend is. In dit geval wordt er verlichting boven het doek geplaatst, waarna het spanplafond een indirect en egaal licht geeft.

Op deze manier te werk gaan, geeft heel wat mooie voordelen. Zo zorgt een lichtgevend spanplafond voor een heel aparte sfeer. Bovendien geeft dit type spanplafond een soort licht dat als heel aangenaam wordt ervaren. Het licht is niet zo fel, waardoor je ogen minder snel beginnen te irriteren. Ook geeft het licht je een bepaalde energie en bevordert het de productiviteit. Daarom zie je dit type spanplafonds ook wel eens in werkruimtes terugkomen.

Ook heb je geen last van schaduwvorming. En aangezien je de verlichting boven het doek aanbrengt, hoef je in het doek zelf geen gaten te maken.

Om het juiste effect te bekomen is het verstandig om een juiste afstand te bewaren tussen de verlichting en het spanplafond. Het is al mogelijk om het spanplafond op een afstand vanaf 2cm onder de verlichting te plaatsen, maar dit komt het energieverbruik niet ten goede. Daarom wordt vaak een afstand van zo’n 8 cm aangeraden.

Bij lichtgevende spanplafonds heb je bovendien nog enkele interessante opties. Zo kan je doeken aanbrengen in zowat alle RGB kleuren. Ook qua verlichting zijn er enkele interessante mogelijkheden. Zo is het mogelijk om de intensiteit van de verlichting aan te passen aan het uur van de dag, zodat je ’s morgens rustig kan ontwaken, en tijdens de dag een energieker licht laat uitstralen.

De prijs voor een lichtgevend spanplafond schommelt rond de 140 euro per m².

Akoestisch spanplafond

Naast een lichtgevend spanplafond kan je ook kiezen voor een akoestisch spanplafond. Dit type spanplafond is erop gericht om de akoestiek in een bepaalde ruimte te verbeteren, en de galm die je soms hoort sterk te verminderen.

Om deze effecten te bekomen wordt een spandoek geplaatst met daarin enkele duizenden microperforaties. Deze zullen geluidstrillingen opnemen in plaats van ze te weerkaatsen. Om de geluidstrillingen verder op te vangen, wordt achter het doek nog een isolatielaag van zo’n 10 à 12 cm aangebracht. De isolatielaag zorgt niet enkel voor een goede akoestische isolatie, maar ook voor een goede thermische isolatie.

Akoestische spanplafonds hebben voorts dezelfde goede eigenschappen als normale spanplafonds. Zo zijn ze heel sterk, zijn ze beschikbaar in verschillende kleuren, en hebben ze bovendien ook goede brandwerende eigenschappen.

De prijs voor het plaatsen van een akoestisch spanplafond schommelt tussen de 100 en de 150 euro per m².

Bedrukt spanplafond

Tot slot kan je ook nog kiezen voor een bedrukt spanplafond. Dit biedt je heel wat interessante voordelen, want het geeft je de mogelijkheid om je spanplafond volledig te personaliseren. Zo kan je kiezen voor een bepaalde kleur, een bepaald motief of print. Je hebt zelfs de mogelijkheid om je spanplafond te laten bedrukken met een eigen foto.

Met een bedrukt spanplafond kan je je dus helemaal creatief uitleven. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld themakamers te creëren. Ook kan je beginnen spelen met ruimtegevoel, door bijvoorbeeld een print van een bos of een sterrenhemel aan te brengen.

Het is ook mogelijk om een bedrukt spanplafond te combineren met een verlicht spanplafond. Je brengt met andere woorden de verlichting aan boven het spanplafond. Op die manier creëer je een aparte atmosfeer, en wordt je print bovendien niet onderbroken door spots.

bedrukt spanplafond © Shutterstock - Het is perfect mogelijk om het spanplafond te laten bedrukken met een print naar keuze

Gratis offertes voor het plaatsen van een spanplafond

Voor het plaatsen van een spanplafond doe je best een beroep op een professionele plaatser. Zij weten perfect hoe ze te werk moeten gaan, en hoe ze een perfect resultaat afleveren.

Via onderstaand formulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij diverse plaatsers actief in jouw regio. Zij leggen je vervolgens elk een offerte op maat voor, zodat je rustig prijzen kan vergelijken. Op die manier kan je tot wel honderden euro's besparen.

Geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes zijn gratis en vrijblijvend.


spanplafond specialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Prijs van spanplafonds: het complete overzicht
Soorten spanplafonds: het complete overzicht
Offertes voor spanplafonds