×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

spanplafond-kopen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Een spanplafond reinigen: Hoe ga je te werk? Waarop letten?

Net zoals een gewoon plafond kan ook een spanplafond na verloop van tijd verontreinigd raken. Er zijn vele mogelijke oorzaken die aan de basis kunnen liggen van de vervuiling. Maar gelukkig blijft verontreiniging bij spanplafonds vaak binnen de perken.

Toch kan het geen kwaad om af en toe het spanplafond te reinigen. Het houdt je plafond mooi proper, en hierdoor zal het minder snel aan vervanging toe zijn.

In dit artikel leggen we je uit hoe je best te werk gaat bij het reinigen van je spanplafond.

In dit artikel:

Soorten spanplafonds

Er zijn twee soorten spanplafonds. Je kan een onderscheid maken tussen een PVC spanplafond en een polyester spanplafond. Het is belangrijk dat je het onderscheid kent tussen beide types spanplafond, aangezien ze een andere aanpak vereisen bij het reinigen ervan.

PVC spanplafond

PVC spanplafonds zijn heel onderhoudsvriendelijk. Ze worden nauwelijks vuil. En als ze toch vuil worden, dan zijn ze makkelijk af te wassen met een zachte en vochtige doek in combinatie met wat wasmiddel.

Polyester spanplafond

In vergelijking met PVC spanplafonds zijn polyester spanplafonds iets minder onderhoudsvriendelijk. Zo zijn ze minder vochtwerend, en moeilijker afwasbaar. De reden hiervoor zijn de polyestervezels die sterk absorberen.

Indien je toch een polyester spanplafond wil plaatsen, kies dan voor een spanplafond met een PU-laag. Hierdoor zal je spanplafond wel perfect afwasbaar zijn.

Lees hier meer uitgebreid over de verschillende soorten spanplafonds.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een spanplafond laten plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een plaatser te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuw en onderhoudsvriendelijk plafond!

Benieuwd naar het tarief van een professionele plaatser?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met een spanplafond plaats je een nieuw en onderhoudsvriendelijk plafond zonder enige vorm van breekwerken. Een professionele plaatser kan je spanplafond op een dag installeren. Vraag gratis offertes op en vergelijk!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
spanplafond specialist

aanvraag starten


spanplafond reinigen © Shutterstock - Het reinigen van een spanplafond verloopt in principe heel eenvoudig. Je hebt hiervoor geen speciale reinigingsproducten nodig

Hoe wordt een spanplafond vuil?

Er zijn verschillende zaken die een spanplafond kunnen verontreinigen. Het zijn vaak dezelfde vuilmakers die ook een klassiek bepleisterd plafond verontreinigen.

Rook en nicotine

Wordt er veel gerookt in de ruimte waar het spanplafond is aangebracht, dan zal dit na verloop van tijd duidelijk te merken zijn. Je kan een spanplafond eigenlijk beschouwen als een groot doek dat functioneert als een filter. Het zal dan ook de kleine roetdeeltjes die vrij komen bij rook, opvangen. Dit proces zorgt ervoor dat het doek na verloop van tijd zal verkleuren.

Ook andere zaken die rook genereren, kunnen dit proces tot stand brengen. Denk maar aan een kachel of een open haard.

Vet

Naast rook kan ook vet een spanplafond verontreinigen. Het vet is dan vooral afkomstig uit de keuken, en kan zich afzetten op het spanplafond wanneer je dampkap niet meer naar behoren werkt. In plaats van te verdwijnen in de dampkap zullen vetdeeltjes door de lucht zweven, en zich afzetten op een ruw oppervlak. Naast het plafond kunnen de vetdeeltjes zich dus ook vastzetten op de muren.

Stofdeeltjes

Ook stof is natuurlijk een grote boosdoener. In elke ruimte in je woning zijn er grote hoeveelheden stofdeeltjes, die bij de minste luchtverplaatsing door de lucht beginnen zweven. Ze zoeken dan een nieuw oppervlak om zich te vestigen. Dat kan gaan om muren, vloeren, gordijnen of kasten, maar dus ook je spanplafond.

De stofdeeltjes zullen pas zichtbaar zijn wanneer zich een dikke stoflaag heeft gevormd op je spanplafond. Naast stofdeeltjes kunnen zich bijvoorbeeld ook haren van mensen of huisdieren op je spanplafond hechten.

Insecten

Tot slot kunnen ook insecten een mogelijke oorzaak zijn van een vuil spanplafond. Het gaat dan bijvoorbeeld om vliegen, muggen en spinnen. Niet enkel de insecten kunnen vuile plekken achterlaten, ook hun uitwerpselen zorgen voor verontreiniging.

Spanplafond reinigen? Of meteen vervangen?

Om je vervuilde spanplafond terug proper te maken, is het dus verstandig om het te reinigen met een vochtige doek en wat wasmiddel. Maar soms is een spanplafond dermate verontreinigd, dat een eenvoudige reinigingsbeurt niet meer volstaat.

In dat geval is het interessant om de afweging te maken tussen een professionele reinigingsbeurt, of gewoon het plaatsen van een nieuw spanplafond. Indien je je spanplafond niet meer proper krijgt met een eenvoudige reinigingsbeurt, dan moet je immers een beroep doen op een professionele firma, die soms hoge kosten aanrekent. In dat geval kan het verstandiger zijn om gewoon je spanplafond te vervangen.

Bij het vervangen van een spanplafond moet je immers enkel het doek vervangen. Het frame waaraan het doek is bevestigd, is vaak nog in goede staat, en kan behouden blijven. Door enkel het doek te vervangen, kunnen de kosten soms lager liggen dan de kosten voor het reinigen van je oude spanplafond.

Bovendien kan het plaatsen van een nieuw spanplafond een gelegenheid zijn om een nieuw design te kiezen, of om verlichting en bedrading te vernieuwen.

Aarzel dus niet om de kosten tussen het reinigen van je oude spanplafond en het plaatsen van een nieuw spanplafond met elkaar te vergelijken. Je kan immers soms een goede zaak doen.

Hoe een spanplafond reinigen?

Een spanplafond reinigen kan in principe heel eenvoudig gebeuren. Je hoeft hiervoor helemaal geen speciale reinigingsproducten aan te kopen. Voor een doordeweekse reinigingsbeurt volstaat slechts een droge doek. Wil je het grondiger doen, dan kies je best voor wat water.

Zo ga je te werk indien je je spanplafond wil reinigen met water.

Spanplafond stofvrij maken

Vooraleer je een spanplafond reinigt met water, is het verstandig om dit spanplafond eerst stofvrij te maken. Dit kan je doen met een microvezeldoek of een plumeau. Een stofzuiger kan eventueel ook, maar zet deze dan zeker in de laagste stand. Wanneer de stofzuiger een te grote zuigkracht heeft, dan kan het spanplafond scheuren. Bovendien hou je de stofzuiger best op enkele centimeters afstand.

Proper water en reinigingsmiddel klaarzetten

Voor een grondige reinigingsbeurt, gebruik je dus best water en een mild reinigingsmiddel. Kies voor proper water met een temperatuur van zo’n 37 à 38° Celsius. 40° Celsius is de maximum limiet voor het water.

Wat het reinigingsmiddel betreft, vermijd je best agressieve producten. Kies dan eerder voor reinigingsmiddelen die je kan verdunnen met water, of voor een spray.

Spanplafond reinigen

Nu je het water en het reinigingsmiddel hebt klaargezet, is het tijd om het spanplafond te reinigen. Dit pak je best heel zacht aan. Druk met een vochtige doek zachtjes op het spanplafond, zodat je zo min mogelijk druk uitoefent.

Vermijd ook scherpe voorwerpen bij het reinigen van een spanplafond, om scheuren te vermijden. Denk hierbij aan scherp poetsgerief. Let ook op de juwelen die je draagt.

Je spanplafond proper houden

Voorafgaand in dit artikel konden we al lezen wat de voornaamste oorzaken zijn van een vervuild spanplafond. Het gaat bijvoorbeeld om rook of rondzwevende stof- en vetdeeltjes.

Om je spanplafond langer proper te houden, doe je er dus goed aan om de ruimte waarin het spanplafond zich bevindt, regelmatig te ventileren. Op die manier kunnen deze verontreinigende deeltjes zich niet vastzetten op je spanplafond. Overweeg bijvoorbeeld de installatie van een ventilatiesysteem.

Een andere tip om je spanplafond proper te houden, is om stof en insecten op de juiste manier van je spanplafond te verwijderen. Doe je dit met een natte doek, dan loop je het risico om hardnekkige vlekken te maken. Zaken als stof en spinnenwebben kan je dus best verwijderen met een droge doek of plumeau.

Gratis offertes voor het plaatsen van een spanplafond

Wil je een nieuw spanplafond plaatsen, en ben je benieuwd naar de kostprijs? Via onderstaand formulier vraag je snel een prijs aan bij verschillende specialisten in jouw regio. Vergelijk hun prijzen, en betaal nooit teveel.

Alle offertes die je ontvangt zijn volledig gratis en zonder enige verplichting.


spanplafond specialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Prijs van spanplafonds: het complete overzicht
Soorten spanplafonds: het complete overzicht
Offertes voor spanplafonds